Translate this page

Υποψήφια για πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης η Λάρισα

Το Βραβείο για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης απονέμεται κάθε χρόνο σε πόλεις που βρίσκονται στην πρωτοπορία για τη φιλοπεριβαλλοντική αστική διαχείριση

Υποψήφια για πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2016 θα είναι η Λάρισα, συμμετέχοντας σε.... ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Το Βραβείο για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης απονέμεται κάθε χρόνο σε πόλεις που βρίσκονται στην πρωτοπορία για τη φιλοπεριβαλλοντική αστική διαχείριση και εφαρμόζουν λύσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Άλλες υποψήφιες πόλεις είναι η Σαντατέρ και η Σαραγόσα της Ισπανίας, η Γκόρνιτσα στην Πολωνία, το Όσλο της Νορβηγίας και πολλές άλλες.

Ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιήσει τεχνική αξιολόγηση κάθε υποψηφιότητας με βάση 12 δείκτες: μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτές, τοπικές μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές και αειφόρος χρήση της γης, φύση και βιοποικιλότητα, ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ποιότητα του ακουστικού περιβάλλοντος, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση υδάτινων πόρων, επεξεργασία λυμάτων, οικοκαινοτομία και σταθερή απασχόληση, ενεργειακή απόδοση και ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Φέτος, για πρώτη φορά, πόλεις σε όλη την Ευρώπη με τουλάχιστον 100.000 κατοίκους ήταν επιλέξιμες να υποβάλουν υποψηφιότητα για τον τίτλο του 2016. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν επιλέξιμες μόνον πόλεις με πληθυσμό τουλάχιστον 200.000 κατοίκους. Χάρη στη δυνατότητα συμμετοχής μικρότερων πόλεων, περισσότερες από τις μισές υποψηφιότητες προέρχονται από πόλεις με λιγότερους από 200.000 κατοίκους.

Το 2014 οι προεπιλεγείσες πόλεις θα κληθούν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τη δέσμευσή τους όσον αφορά τη συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος, καθώς και τους μελλοντικούς τους στόχους. Η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τους πολίτες, καθώς και να λειτουργούν ως πρότυπο και να προωθούν βέλτιστες πρακτικές σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Από την εμπειρία προηγούμενων διαγωνισμών προκύπτει ότι η νικήτρια πόλη, πέραν του ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις, ευνοείται από τη μεγαλύτερη δημόσια προβολή της, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η φήμη και η ελκυστικότητά της ως τόπου επίσκεψης, εργασίας ή εγκατάστασης.

Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2014 στην Κοπεγχάγη (Δανία), Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2014.

Print Friendly and PDF

Traveling together