Translate this page

Οι χειρότερες ταξιδιωτικές συμβουλές

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει, διαβάσει, ή αναπαράγει εσείς οι ίδιοι ταξιδιωτικές οδηγίες του τύπου «μην κάνεις αυτό» και «κάνε οπωσδήποτε εκείνο» πριν από ένα ταξίδι, ή κάθε φορά που συζητάτε για κάτι σχετικό;

Ας αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για να γίνουμε πιο κατανοητοί...:

«Μην σπαταλάτε τα χρήματά σας αγοράζοντας εμφιαλωμένο νερό. Μόλις ήπια από τη βρύση και νιώθω μια χαρά!».

«Εγώ ποτέ δεν κάνω κράτηση σε ξενοδοχείο, παρά μόνο αφού φτάσω στον προορισμό μου και κάνω μια τοπική έρευνα αγοράς».

«Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί δεν είναι ευγενικοί».

Σας θυμίζουν κάτι οι παραπάνω προτάσεις; Το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει/διαβάσει/αναπαράγει κάτι παρόμοιο κι εσείς οι ίδιοι.

Όμως ποια είναι η συνέχεια σε αυτές τις ιστορίες;

Σύμφωνα με τον Leif Pettersen από το Lonely Planet, ο πρωταγωνιστής της πρώτης ιστορίας μάλλον θα παραμείνει κλεισμένος στο δωμάτιο του hostel του στο Κατμαντού για τις επόμενες τρεις ημέρες και όταν εμφανιστεί ξανά θα είναι σαν να έχει κάνει μια δίαιτα αστραπή, έχοντας χάσει 3 κιλά. Νομίζουμε ότι όλοι καταλαβαίνετε γιατί…

Στη δεύτερη περίπτωση, ο πολυταξιδεμένος ταξιδιώτης που σας ενημερώνει με πάσα αυτοπεποίθηση, ότι βρίσκει τις καλύτερες προσφορές στα ξενοδοχεία, μάλλον θα περάσει τουλάχιστον τέσσερις ώρες περιπλανώμενος στους δρόμους, κουβαλώντας τις αποσκευές του, ενώ εσείς θα έχετε αρχίσει ήδη τη βόλτα σας στα αξιοθέατα της πόλης που επισκέπτεστε.

Στην τρίτη περίπτωση, προσπαθήστε να θυμηθείτε ποιος σας ενημέρωσε για την κουλτούρα του λαού που επισκέπτεστε. Μήπως είναι η θεία/γιαγιά/ξαδέρφη/γειτόνισσά σας που δεν έχει φύγει ποτέ από το χωριό της;

Η αλήθεια βρίσκεται πάντα κάπου στη μέση. Εσείς φροντίστε να μαθαίνετε από τα λάθη των άλλων… ρίχνοντας μια ματιά σε μια «κλασική συλλογή» από κακές ταξιδιωτικές συμβουλές:

1. Οι γυναίκες δεν πρέπει να ταξιδεύουν ποτέ μόνες

Είναι μία από τις πιο «πολυταξιδεμένες» ταξιδιωτικές συμβουλές. Η απάντηση σε αυτήν, ωστόσο, δεν είναι μία και μοναδική.

Υπάρχουν σίγουρα μέρη, όπως η Ινδία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, που θα αποτελούσαν τουλάχιστον πρόκληση για μια γυναίκα, όμως αυτό δεν ισχύει για όλα τα μέρη του κόσμου.

Άσχημα πράγματα μπορεί να συμβούν παντού, είτε είσαι άντρας ή γυναίκα.

Η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσε να δώσει κανείς, θα ήταν να προσέχει να μην κάνει ριψοκίνδυνα πράγματα και να μην κάνει κάτι που δε θα έκανε και στη δική του πατρίδα!

2. Μην τρώτε φαγητό του δρόμου

Πρόκειται σίγουρα για μία από τις χειρότερες συμβουλές στην ιστορία των… ταξιδιών!

Εντάξει, σε ορισμένες χώρες πρέπει κανείς να παίρνει τα μέτρα του, όταν διαλέγει σε ποιον μικροπωλητή θα «σβήσει» την πείνα του, όμως το φαγητό του δρόμου είναι η πιο άμεση και φθηνή επιλογή για να γνωρίσει κανείς την ταυτότητα ενός λαού.

3. Η Ιταλία έχει την καλύτερη πίτσα στον κόσμο

Πολλοί ταξιδιώτες που έχουν βρεθεί στην Ιταλία θα έχουν να σας πουν μια ιστορία «για τη χειρότερη πίτσα που έχουν φάει ποτέ».

Οι «τουριστικές παγίδες» υπάρχουν παντού, ακόμη και στους πιο φημισμένους για το φαγητό τους προορισμούς.

4. Προγραμματίστε τα πάντα/Μη σχεδιάζετε τίποτα

Παν μέτρον άριστον. Η ισορροπία είναι το «κλειδί», προκειμένου ένα ταξίδι να σας μείνει αξέχαστο.

5. Περισσότερα ρούχα στη βαλίτσα σημαίνει λιγότερο πλύσιμο

Μπορεί να υπάρχει μια αλήθεια μέσα σε αυτό, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχτεί μεγαλύτερο βάσανο. 

Εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, στους περισσότερους προορισμούς το να βάλει κανείς πλυντήριο είναι πολύ πιο εύκολο και φτηνό, απ’ ό,τι αν το έκανε μόνος του στο σπίτι του.

Στο Βιετνάμ για παράδειγμα, μπορεί κανείς να δώσει τα άπλυτά του στο ξενοδοχείο/hostel και με ένα δολάριο θα τα έχει πίσω καθαρά.

6. Πάρτε αρκετό υγρό φακών/αντηλιακό/φάρμακα για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού

Και πάλι αυτό εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από τον προορισμό σας, όμως σε γενικές γραμμές όπου κι αν πάτε, μπορείτε να βρείτε τα πάντα… πολλές φορές μάλιστα πολύ φθηνότερα.

7. Πάρτε για καλό και για κακό ένα μαχαίρι για προστασία

Όποιος σας έχει δώσει αυτήν τη συμβουλή, μάλλον δεν έχει ταξιδέψει και πάρα πολύ.

8. Μην πάρετε οδηγό μαζί σας, ό,τι χρειαστείτε θα το βρείτε στο διαδίκτυο

Στις μέρες μας αυτό ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματικότητα, όμως αν θέλετε να γλιτώσετε τις ώρες που θα ψάχνετε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σας για πληροφορίες… ένας ταξιδιωτικός οδηγός είναι πάντα η πιο εύκολη και άμεση λύση.
Print Friendly and PDF

Traveling together