Translate this page

Αυτή είναι η Sakara, το 35 μέτρων χλιδάτο ιστιοπλοϊκό του δισεκατομμυριούχου Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ (Photos)

Ο ζάμπλουτος Αιγύπτιος απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα στο Σεν Τροπέ, επάνω στο υπέροχο σκάφος του. Ο πρώην ιδιοκτήτης του πολυκαταστήματος Harrods, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ...., έφτασε στο λιμάνι του Σεν Τροπέ.


Το σκάφος του, ένα σκαρί 35 μέτρων, ναυπηγημένο το 1913, έδεσε ανάμεσα στα σύγχρονα και υπερπολυτελή γιώτ άλλων μεγιστάνων. Έμοιαζε ανάμεσα τους, μικρό και ταπεινό, ίσως και παράταιρο, όμως δεν είναι.


Ο Αλ Φαγιέντ άνετος, με το καπελάκι του, έδειχνε να μην νοιάζεται να κάνει εντύπωση. Η Sakara του, δεν έχει ούτε ελικοδρόμια, δεν διαθέτει ούτε ειδικές μπάρες για τζετ σκι, δεν είναι επανδρωμένη με συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας.


Είναι ένα υπέροχο ξύλινο σκάφος με γερή μηχανή και πανιά. Παρόλαυτά όμως μαγνήτισε τα βλέμματα όλων. Sakara στα Αιγυπτιακά ήταν η νεκρόπολη των Φαραώ στη Μέμφιδα της αρχαίας Αιγύπτου. 


Ο Αλ Φαγιέντ έδειχνε χαλαρός, καθόταν αναπαυτικά στο ξύλινο κατάστρωμα και απολάμβανε το παγωτό του μαζί με τα εγγόνια του. Κάπου κάπου αποφάσιζε να πατήσει λίγο στεριά. Φορούσε ένα απλό πουκάμισο, ένα μαύρο υφασμάτινο παντελόνι, αθλητικά λευκά παπούτσια και κατέβαινε στο λιμάνι.


Δεν έβγαλε στιγμή το καπελάκι του το οποίο είναι κατασκευασμένο από το καραβόπανο του σκάφους του και γράφει στο μπροστινό μέρος το όνομα Sakara. Το πλοίο ναυπηγήθηκε από την αμερικανική εταιρία George Lawley & Son. Σχεδιάστρια του το 1913 ήταν μια γυναίκα η J Beavor Webb. Ο πυρήνας και η γάστρα του είναι από ατόφιο χάλυβα, ενώ το υπόλοιπο από ξύλο πρώτης ποιότητας.


Έχει έναν πανίσχυρο κινητήρα Volvo που αποδίδει περισσότερα από 400 άλογα, ενώ μπορεί να κινηθεί με μέση ταχύτητα 15 κόμβων. Όμως το καλοκαίρι ο Αλ Φαγιεντ και το πολυπληθές πλήρωμα του χρησιμοποιούν το πανί για να κινούν τη Sakara.


Πριν από λίγα χρόνια στο σκάφος αυτό είχε φιλοξενηθεί και ο τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιντετ Εντβιν Βαν Ντερ Σααρ. Το προηγούμενο σκάφος του Αιγύπτιου δισεκατομμυριούχου, ήταν το Sokar, το οποίο δεν ήταν ιστιοπλοϊκό, αλλά ένα τεράστιο υπερσύγχρονο γιωτ 65 μέτρων. Ο Μοχάμεντ το πούλησε αμέσως μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταιάνα και του γιού του Ντόντι, αφού σε εκείνο, το ζευγάρι απολάμβανε τις διακοπές του.




Print Friendly and PDF

Traveling together