Translate this page

Νορβηγική έρευνα: Οι Γερμανοί τουρίστες είναι οι πιο "βρώμικοι" του κόσμου

Ο μαζικός τουρισμός «μολύνει» το περιβάλλον. Οι μετακινήσεις του καλοκαιριού επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. 

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι ...
Γερμανοί τουρίστες, σύμφωνα με πρόσφατη νορβηγική έρευνα.

Στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης καθένας μπορεί εύκολα να ταξιδέψει οπουδήποτε, ακόμη και σε προορισμούς που άλλοτε ήταν απροσπέλαστοι. Η ανάπτυξη των συγκοινωνιών, ιδιαίτερα των αερομεταφορών, εντείνει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στον τομέα του τουρισμού, κάνοντας τα πακέτα διακοπών πολύ πιο προσιτά σε σχέση με παλαιότερα.

Η τουριστική βιομηχανία γνωρίζει τις τελευταίες δεκαετίες μεγάλη άνθηση. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Ο μαζικός τουρισμός επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον συμβάλλοντας, όπως επισημαίνουν ειδικοί, στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Κέντρου Κλιματολογίας και Επιστημών του Περιβάλλοντος CICERO στο Όσλο, οι μαζικές μετακινήσεις με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, συμβάλλουν έντονα στη μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Αρνητική πρωτιά για τους Γερμανούς τουρίστες

Την αρνητική πρωτιά στη λίστα των τουριστών που μολύνουν το περιβάλλον κατέχουν οι Γερμανοί, οι οποίοι κατά παράδοση προτιμούν τα μακρινά ταξίδια μεγάλης διάρκειας. Από τα στοιχεία του CICERO προκύπτει ότι οι Γερμανοί μολύνουν με την τουριστική συμπεριφορά τους το περιβάλλον πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με τον μέσο ταξιδιώτη παγκοσμίως.

«Το αγαπημένο μεταφορικό μέσο των Γερμανών τουριστών είναι εδώ και χρόνια με διαφορά το αυτοκίνητο», αναφέρει στην Deutsche Welle, η Ντέρτε Μπέγιερ, καθηγήτρια περιβαλλοντολογίας στο πανεπιστήμιο του Εμπερσβάλντε.

«Ακολουθεί το αεροπλάνο και κατόπιν το τραίνο» συμπληρώνει η κ. Μπάγιερ.

Επίσης εξέχουσα θέση στις προτιμήσεις των Γερμανών κατέχουν και τα ταξίδια αναψυχής με κρουαζιερόπλοια, τα οποία επίσης έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής για τη μόλυνση των θαλασσών. Γερμανικές έρευνες δείχνουν πως τα υπάρχοντα κρουαζιερόπλοια αλλά και όσα αναμένεται να έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2016, δε πληρούν τις προδιαγραφές που μπορούν να εξασφαλίσουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πλοήγηση.

Όπως επισημαίνει η Ντέρτε Μπέγερ, σε αντίθεση με τις πιέσεις που ασκούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία για μείωση των εκπομπών επιβλαβών αερίων και εισαγωγή οικολογικών μεθόδων κίνησης και λειτουργίας στα οχήματα, αντίστοιχες πιέσεις δεν έχουν ασκηθεί προς τους κατασκευαστές πλοίων.

Ο «αειφόρος τουρισμός» κερδίζει έδαφος

Παρά ταύτα τα τελευταία χρόνια και στη Γερμανία ολοένα περισσότεροι τουρίστες στρέφονται προς τον λεγόμενο «αειφόρο» ή «οικολογικό» τουρισμό. Και οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι έχουν μάλιστα ευαισθητοποιηθεί και αρχίζουν να επενδύουν σε αντίστοιχα πρότζεκτ.

Επίσης πληθαίνουν στο διαδίκτυο οι προσφορές για πολυτελή πακέτα διακοπών με «πράσινο» χαρακτήρα. Ο κλάδος του οικολογικού τουρισμού βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, αν και το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών αρχίζει να αυξάνεται.

Ακόμα και αν το σενάριο να προτιμήσει κανείς ένα μακρινό ταξίδι σε άλλη ήπειρο με ποδήλατο αντί με αεροπλάνο ηχεί ουτοπικό, υπάρχουν και άλλες ταξιδιωτικές οδοί που «αγαπούν» το περιβάλλον.

Όπως για παράδειγμα αυτή που προτείνει η περιβαλλοντική Οργάνωση Αtmosfair, η οποία στην ιστοσελίδα της παρέχει στους ευσυνείδητους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να συνδράμουν με ένα μικρό ποσό στην ενίσχυση επιστημονικών προγραμμάτων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ένας τρόπος, θα έλεγε κανείς, για να απαλύνουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση την ώρα που ταξιδεύουν για ξένους τόπους χρησιμοποιώντας τα συμβατικά μέσα μεταφοράς.

Πηγή: Deutsche Welle

Print Friendly and PDF

Traveling together