Translate this page

Πόλεις χαμένες στον χρόνο

Είναι δύσκολο να φανταστείς πώς μια ολόκληρη πόλη μπορεί να ξεχαστεί μέσα στους αιώνες....
Κλιματική αλλαγή, σφαγές, φυσικές καταστροφές, κατακτήσεις, όποια και αν ήταν η αιτία για την εγκατάλειψη τους, σήμερα αιώνες μετά οι πόλεις αυτές σας καλούν να τις επισκεφτείτε και να γνωρίσετε τη μεγαλοπρέπεια τους!

Μάτσου Πίτσου


Μια από τις πιο διάσημες χαμένες πόλεις του κόσμου, το Μάτσου Πίτσου, ανακαλύφθηκε ξανά το 1911 από ένα ιστορικό, αφού είχε περάσει αιώνες κρυμμένη κάτω από την κοιλάδα Urubamba. «Η χαμένη πόλη των Ίνκας» είναι εντελώς αυτόνομη και αόρατη, αν την ψάχνεις κάτω από το βουνό.

ΑγκόρΤο Αγκόρ είναι μια αχανής μυστηριακή πολιτεία στην Καμπότζη. Ανάμεσα στα ερείπια που απλώνονται στην κοιλάδα, βρίσκονται και τα απομεινάρια του διάσημου ναού του Αγκόρ, του μεγαλύτερου ιστορικού θρησκευτικού ναού.

ΠομπηίαΤον Αύγουστο του 79 μ.Χ. το ηφαίστειο Βεζούβιος εξερράγη, καλύπτοντας την γειτονική πόλη Πομπηία με καπνό και λάβα. Η πόλη διατηρείται μέχρι σήμερα, όπως ήταν εκείνη την ημέρα της καταστροφής, άνθρωποι και πράγματα πάγωσαν και πέρασαν στην αιωνιότητα!

ΠαλμύραΓια αιώνες η Παλμύρα ήταν μια πολύ σημαντική και πλούσια πόλη, ιδανική για τα καραβάνια που μετακινούνταν ανάμεσα στην Περσία με τα λιμάνια της Μεσογείου. Η πόλη ερημώθηκε κατά την Οθωμανική κυριαρχία, μετατρέποντας την σε ένα χωριό όαση! Τον 17 αιώνα η πόλη ανακαλύφθηκε ξανά από ταξιδιώτες!

Λέπτις Μάγκνα


Η Λέπτις Μάγκνα ήταν εξέχουσα ρωμαϊκή πόλη. Τα ερείπια βρίσκονται στη σημερινή πόλη Kομς ή Χομς (Khoms), περίπου 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολη στη Λιβύη. Η ονομασία της οφείλεται στην επιθυμία να διακριθεί από άλλη λιγότερη σημαντική πόλη της Καρχηδόνας. Το 311 ιδρύεται η επαρχία της Τριπολίτιδος και η Λέπτις γίνεται η πρωτεύουσά της. Το 523 μ.Χ. λεηλατήθηκε από μια φυλή Βερβερίνων, εγκαταλείφθηκε γρήγορα και χάθηκε στην έρημο. Το λιμάνι της ήταν καλυμμένο με ένα τεράστιο αμμόλοφο.

TiwanakuΒρίσκεται στα βορειοανατολικά των ακτών της λίμνης Τιτικάκα στην Βολιβία. Ανάμεσα στο 300 π.Χ και στο 300 μ.Χ, η πόλη αποτελούσε το επίκεντρο του κόσμου για πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, λόγω της δραματικής αλλαγής στο κλίμα, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν.

Mesa Verde


Βρίσκεται στο Κολοράντο και ήταν για πολλούς αιώνες το σπίτι των Ανασάζι. Ο λαός εγκατέλειψε την πόλη το 1300 για άγνωστους λόγους, αλλά τα ερείπια έχουν διατηρηθεί μέχρι τώρα σε άριστη κατάσταση.

Περσέπολις


Η αρχαία πρωτεύουσα της Περσίας, η πόλη αυτή ήταν το μυστηριακό και θρησκευτικό επίκεντρο της περσικής αυτοκρατορίας. Γνωστή για την ομορφιά της, φιλοξενούσε συχνά απίστευτες συλλογές και κομψοτεχνήματα. Περίπου το 333 π.Χ., ο Μέγας Αλέξανδρος εισέβαλε στο περσικό κράτος κι έστειλε στρατό στην πρωτεύουσα, Περσέπολη. Μέσω της Βασιλικής Οδού, ο Αλέξανδρος κατέλαβε τις Περσικές Πύλες και έπειτα στράφηκε προς την πρωτεύουσα. Κατά την διάρκεια γιορτής, ξέσπασε πυρκαγιά στα ανατολικά ανάκτορα του Ξέρξη και επεκτάθηκε στην υπόλοιπη πόλη, χωρίς να έχει εξακριβωθεί αν επρόκειτο για τυχαίο περιστατικό ή πράξη εκδίκησης για τη φωτιά στην Ακρόπολη της Αθήνας κατά τους Περσικούς Πολέμους.

Print Friendly and PDF

Traveling together