Translate this page

Τα καλύτερα ανοιξιάτικα ταξίδια για το 2013

Από την Ινδία, μέχρι την Ολλανδία και την Αργεντινή, σας ταξιδεύουμε σε 8 μέρη που… φέρνουν την άνοιξη.

Γευσιγνωσία, εκδρομές και…
τουλίπες, χρώματα και φανταχτερά φεστιβάλ… Η άνοιξη έρχεται κι εμείς επιλέξαμε (όπως τα αναφέρει το National Geographic) 8 ταξίδια που θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σας και την διάθεσή σας για περιπέτεια.


Φεστιβάλ Holi, Τζαϊπούρ, Ινδία



Η Jaipur, πρωτεύουσα της επαρχίας Rajasthan ( www.rajasthantourism.gov.in ), στα βορειοδυτικά της Ινδίας, λέγεται και «ροζ πόλη», λόγω των προσόψεων των κτηρίων της που είναι από τερακότα και βρίσκονται μέσα στα τείχη της παλιάς πόλης. Κάθε άνοιξη, πλήθος γλεντζέδων συμμετέχουν στους εορτασμούς του ξέφρενου «Φεστιβάλ των Χρωμάτων», το οποίο προαναγγέλλει τον ερχομό της άνοιξης και λαμβάνει χώρα σε όλη την Ινδία, αλλά και σε άλλα μέρη στον κόσμο (φέτος ξεκινά στις 27 Μαρτίου).

Στο φιλόξενο Rajasthan –τη «γη των βασιλιάδων»- ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν σε αυτοσχέδιες και πιο οργανωμένες «εκρήξεις» χρωμάτων. Ετοιμαστείτε να περιλουστείτε με έντονα χρωματισμένες σκόνες και αρωματισμένο νερό. Μακριά μανίκια, παντελόνια και ένα καλό στρώμα αντηλιακής κρέμας, βοηθούν στην ελαχιστοποίηση χρωματισμού του δέρματος, αλλά να ξέρετε ότι μάλλον θα πετάξετε τα ρούχα σας στο τέλος του φεστιβάλ.

Επίσης στην Jaipur διοργανώνεται το ετήσιο Φεστιβάλ ελεφάντων ( http://elephantfestivaljaipur.com ), στις 26 Μαρτίου, με εορταστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν πόλο με ελέφαντες και αγώνες, καθώς και μια παρέλαση από περίτεχνα ζωγραφισμένα ζώα.

Waikato, Βόρειο Νησί, Νέα Ζηλανδία



Από το Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, χρειάζεται περίπου μια ώρα προς τα νότια, στην περιοχή Waikato –μια τεράστια έκταση από χωράφια και παραλίες με μαύρη άμμο, ηφαιστειακά βουνά και σπηλιές. Οι φίλοι της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Hobbit, συρρέουν εδώ για να δουν τα μέρη όπου γυρίστηκαν οι ταινίες, στη Matamata.

Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να κάνουν rappel και ράφτινγκ στα σπήλαια Waitomo ( www.waitomo.com/waitomo-glowworm-caves.aspx ) ή να δαμάσουν τα κύματα στην Raglan, μια ιδανική για surf παραλία.

Στο Waikato βρίσκεται επίσης το Tūrangawaewae Marae, η επίσημη κατοικία του μονάρχη των Māori και το μέρος όπου διοργανώνεται η ημέρα Turangawaewae Regatta (15-16 Μαρτίου), με μια εντυπωσιακή παρέλαση από πολεμικά κανό στο ποτάμι Waikato, το μεγαλύτερο της Νέας Ζηλανδίας. Τέλος, απολαύστε μια πανοραμική άποψη της περιοχής με ένα αερόστατο ζεστού αέρα στο Balloons Over Waikato (3 έως 7 Απρ): www.balloonsoverwaikato.co.nz .

Φεστιβάλ τουλίπας, Noordoostpolder, Ολλανδία



Από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα μέσα Μαΐου, μεγάλες ποσότητες από τουλίπες ανθίζουν στην περιοχή αυτή, μοιάζοντας σαν χρωματιστές κορδέλες στο επίπεδο ολλανδικό τοπίο. Αν και δεν είναι τόσο γνωστό όσο τα Bollenstreek στη βόρεια και νότια Ολλανδία (περιφέρεια της τουλίπας), η επαρχία Flevoland ( www.ookflevoland.nl/ ) φιλοξενεί περίπου 20.235 στρέμματα από τουλίπες. Τα περισσότερα βρίσκονται στο Noordoostpolder -τη νεότερη περιοχή καλλιέργειας τουλίπας των Κάτω Χωρών- που βρίσκεται σε απόσταση περίπου μίας ώρας βορειοανατολικά του Άμστερνταμ.

Κατά τη διάρκεια του ετησίου Countus Tulpenfestival ( www.stepnop.nl ), από τις 18 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου, υπάρχει σαφής σήμανση διαδρομών που καθιστούν εύκολη την οδήγηση με ποδήλατο, με τα πόδια ή με ειδική άμαξα που την τραβά άλογο, ανάμεσα στα χρωματιστά χωράφια. Η εύφορη γη εδώ, ήταν κάποτε μια χαμηλή είσοδος της Βόρειας Θάλασσας (Zuiderzee) που χρησιμοποιούνταν για γεωργικούς σκοπούς στην αρχή της δεκαετίας του 1920, μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα αντλιοστασίων και αναχωμάτων.

Στις δυτικές ακτές του Noordoostpolder, κάντε βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια του ιστορικού Urk. Αυτό το όμορφο ψαροχώρι ήταν ένα απομονωμένο νησί μέχρι το 1942, όταν τα έργα αποκατάστασης ένωσαν το Urk με την ηπειρωτική χώρα.


Διαδρομή Kentucky Bourbon, από Lexington έως Louisville, Kentucky, ΗΠΑ

Όλα τα bourbon είναι ουίσκι, αλλά μόνο αυτό που παράγεται με τα αυστηρά πρότυπα που ακολουθούνται στο Kentucky (όπως η παλαίωση σε νέα, λευκά βαρέλια βελανιδιάς), μπορεί να ονομαστεί bourbon. Τα επτά αποστακτήρια που περιλαμβάνει η διαδρομή Kentucky Bourbon Trail ( http://kybourbontrail.com ) -Four Roses, Heaven Hill Distilleries, Jim Beam, Maker’s Mark, Wild Turkey Bourbon, Woodford Reserve και Town Branch- παράγουν περίπου το 95% του bourbon στον κόσμο. Ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές (μη χάσετε τις μπάλες bourbon με επικάλυψη σοκολάτας), περιλαμβάνονται στις περισσότερες στάσεις. Η περιήγηση δεν αποτελεί γεωγραφική διαδρομή (τα αποστακτήρια είναι συγκεντρωμένα μεταξύ Lexington και Louisville) κι έτσι μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας μονοπάτι, μέσα από αγροκτήματα και ιστορικές κωμοπόλεις. Αφιερώστε περίπου τρεις ημέρες για να επισκεφθείτε τα επτά αποστακτήρια, συν μερικά ακόμη μικρότερα στην καινούργια διαδρομή Kentucky Bourbon Trail Craft Tour.

Δέλτα του Δούναβη, Ρουμανία


Από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά επισκέπτονται τα αμμώδη νησιά στο Δέλτα του Δούναβη, με τους καλαμιώνες, τις φυτείες ζαχαροκάλαμου, τα δάση και τις λίμνες γλυκού νερού. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ρουμανία, όπου ο ποταμός Δούναβης συναντά τη Μαύρη Θάλασσα και αποτελεί μια μεγάλη βιόσφαιρα που προστατεύεται από την UNESCO. Είναι η μεγαλύτερη συνεχής ελώδης περιοχή στην Ευρώπη και φιλοξενεί πάνω από 300 είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένου του λευκού πελεκάνου και άλλων πτηνών.

Δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι στην περιοχή και τα ταξίδια είναι σχεδόν αποκλειστικά πλωτά. Στο χωριό-πύλη, Tulcea ( www.romaniatourism.com/tulcea.html ), μπορείτε να νοικιάσετε ένα ιδιωτικό σκάφος με οδηγό, ένα καγιάκ, βάρκα με κουπιά ή να πάρετε ένα από τα πλοιάρια που πλέουν στις τρεις κύριες πλωτές οδούς του Δέλτα -Chilia, Sfantu Gheorghe και Sulina. Επίσης μπορείτε να συμμετάσχετε σε ομάδες παρατήρησης πουλιών, που κάνουν εκδρομές στο Δέλτα. Τα πακέτα περιλαμβάνουν συνήθως μεταφορά από το αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου, γεύματα, αγγλόφωνους οδηγούς, καθώς και διαμονή σε πλωτά ξενοδοχεία. Κοντά στο ψαροχώρι Murighiol (προσβάσιμο με το αυτοκίνητο), βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Halmyris, όπου γίνονται συνεχιζόμενες ανασκαφές στο θρυλικό ρωμαϊκό λιμάνι και την αποθήκη ανεφοδιασμού.

Φεστιβάλ λουλουδιών Madeira, νησί Madeira, Πορτογαλία



Η Madeira ( www.visitportugal.com/NR/exeres/13263F3A-D544-4B92-9229-B1D6D5F29E38,frameless.htm ), ο «πλωτός κήπος του Ατλαντικού», της Πορτογαλίας, βρίσκεται 500 χλμ. από την ακτή της Αφρικής και μιάμιση ώρα πτήσης από τη Λισαβόνα. Στο Funchal, τη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, τα κτήρια, οι δρόμοι και οι βιτρίνες, είναι γεμάτα τοιχογραφίες λουλουδιών, γλυπτά και περίτεχνα άνθινα «χαλιά», κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ λουλουδιών, από τις 9 μέχρι τις 15 Μαΐου.

Το σημαντικότερο γεγονός είναι η παρέλαση των λουλουδιών που γίνεται την Κυριακή, με δεκάδες περίτεχνα άνθινα άρματα και χιλιάδες μεταμφιεσμένων χορευτών που κινούνται στο ρυθμό της μουσικής που παράγει το μουσικό όργανο brinquinho. Στην παρέλαση του Σαββάτου, συμμετέχουν παιδιά, ντυμένα με λουλουδένιες στολές.

Πιάστε μια θέση κατά μήκος του πεζοδρομίου στην οδό Avenida Zarco ή περιμένετε στην Praça do Municipio (Πλατεία Δημαρχείου) για να παρακολουθήσετε τα παιδιά να φτιάχνουν έναν τοίχο από λουλούδια.

Mendoza, Aργεντινή


O Μάρτιος ξεκινά με το φεστιβάλ συγκομιδής σταφυλιών, στους αμπελώνες του Mendoza, που βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο, στην επαρχία όπου παράγεται το καλύτερο κρασί της Αργεντινής. Εκατοντάδες bodegas (οινοποιεία) απλώνονται σε μια απέραντη κοιλάδα που περιβάλλεται από κορυφές των Άνδεων. Στην πόλη Mendoza, μπορείτε να δοκιμάσετε πάνω από 90 τοπικά κρασιά στην αίθουσα γευσιγνωσίας Vines ( http://vinesofmendoza.com/mendoza-travel/tasting-room ). Από εδώ, κατευθυνθείτε νότια παίρνοντας ένα remise (ταξί), νοικιάστε ένα αυτοκίνητο ή πάρτε το τρένο για τη γειτονική Maipú. Ανάμεσα σε περιβόλια και αμπελώνες, θα βρείτε οικογενειακές επιχειρήσεις και ξενώνες, δίπλα σε αμπελώνες απ’ όπου παράγονται Μalbecs, Merlots και Torrontés. Νοικιάστε ένα ποδήλατο και επισκεφθείτε τα οινοποιεία Maipú.

Διαδρομή κρασιού και ελιάς Swartland, Δυτικό Ακρωτήριο, Νότια Αφρική


Οι επίσημες διαδρομές του κρασιού που διασχίζουν το Δυτικό Ακρωτήρι της Νότιας Αφρικής, ασκούν ιδιαίτερη γοητεία. Κατά μήκος της διαδρομής κρασιού και ελιάς Swartland ( www.swartlandwineroute.co.za ), μία ώρα με το αυτοκίνητο βόρεια του Κέιπ Τάουν, το τοπίο μοιάζει μεσογειακό και είναι πολύ εντυπωσιακό. Αγροκτήματα βιολογικής παραγωγής κρασιού, μπουτίκ οινοποιεία, αγορές αγροτών και μικρά καφέ, ξεχωρίζουν ανάμεσα στα αμέτρητα οινοποιεία και τα μεγάλα εστιατόρια. Οπωρώνες, ελαιώνες και χωράφια, απλώνονται από την περιοχή Paardeberg Mountain, βόρεια του ποταμού Berg. Επισκεφθείτε τα «δίδυμα» χωριά Riebeek-Kasteel και Riebeek West για το ετήσιο φεστιβάλ κρασιού και ελιάς Kloovenburg, 3-4 Μαΐου ( www.riebeekvalley.info/riebeek-valley-events.htm ). Κάντε ποδήλατο στην ποδηλατική διαδρομή Kasteelberg και σταματήστε στην ρουστίκ κάβα Kloovenburg Wine and Olive Estate ( www.kloovenburg.com ), πιείτε ένα ποτήρι Shiraz και περάστε τη νύχτα ανάμεσα στους αμπελώνες.

Πηγή: clickatlife.gr
Print Friendly and PDF

Traveling together