Translate this page

Τα Χριστούγεννα δεν είναι ίδια παντού...


Το ευρωπαϊκό πρότυπο των Χριστουγέννων τείνει να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό βοηθάει ιδιαίτερα ο...
χώρος της διαφήμισης με τις γιορτινές εικόνες που προβάλλει, επηρεασμένες κυριώς από Ευρώπη και Αμερική. Όμως τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονται με τον ίδιο τρόπο παντού, ειδικά σε κράτη με διαφορετικά κλίματα ή θρησκευτικά έθιμα από τα ευρωπαϊκά.

Στην Ιαπωνία, έχουν αφομοιώσει πολλά από τα έθιμα των Δυτικών χωρών για τις μέρες των Χριστουγέννων. Αυτό γιατί μόνο το 1% του συνολικού πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι χριστιανοί. Έτσι έμαθαν και εκείνοι να τρώνε γαλοπούλα και να στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στην Ιαπωνία όμως, τα δώρα στα παιδιά τα φέρνει ο «Hoteiosho». Ο Hoteiosho, είναι μια αρχαία θεότητα του ιαπωνικού πανθέου με την ιδιαιτερότητα να έχει μάτια και πίσω από το κεφάλι του και έτσι παρακολουθεί και γνωρίζει ποια παιδιά ήταν φρόνιμα και ποια όχι στην διάρκεια του έτους.


Στην Αυστραλία, επειδή ακριβώς τις μέρες των Χριστουγέννων έχουν καλοκαίρι, συνηθίζουν μετά το γεύμα των Χριστουγέννων να πηγαίνουν είτε στην παραλία, είτε για έναν αγώνα κρίκετ.


Στην Κένυα, τα Χριστούγεννα είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με τις υπόλοιπες Δυτικές χώρες. Αυτό γιατί κι εκεί τις μέρες των Χριστουγέννων έχουν καλοκαίρι. Έτσι αντί για χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ψήνουν στις αυλές των σπιτιών κάνοντας barbeque. Οι εκκλησίες στην Κένυα στολίζονται με πολύχρωμα μπαλόνια.

Στην Χαβάη, ο δικός τους Άγιος Βασίλης, δεν έρχεται με έλκηθρο πάνω στα χιόνια αλλά με κανό. Εκεί αφού φάνε, σολομό και χοιρινό, γλεντούν με γιουκαλίλι τραγουδώντας χριστουγεννιάτικες μελωδίες τροποποιημένες όμως σε χαβανέζικο ρυθμό.

Εσείς είχατε φανταστεί ποτέ τέτοια Χριστούγεννα..; 

Θα θέλατε να τα ζήσετε..;

Print Friendly and PDF

Traveling together