Translate this page

Ο ποταμός Αχέροντας που «μαγεύει» τον επισκέπτη


Ιδιαίτερο κάλλος και μοναδική φυσική ομορφιά θα συναντήσει κανείς στον ποταμό Αχέροντα που μπορεί να χαρακτηριστεί σίγουρα ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Διασχίζει τους.... Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος ακολουθώντας μια μαγευτική διαδρομή.


Σύμφωνα με την μυθολογία ο Αχέρων ποταμός αποτελεί τον ποταμό εκείνο, τον διάπλου του οποίου έκανε ο «ψυχοπομπός» Ερμής παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στο βασίλειο του Άδη. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να δώσει από έναν οβολό για τη μεταφορά.


Η άγρια ομορφιά, τα χρώματα, οι πηγές, το φαράγγι και η ιστορία του αποτελούν έναν ιδανικό συνδυασμό που κάνει την περιοχή να αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες, φυσιολάτρες ή λάτρεις της περιπέτειας. Τα στενά του ποταμού, οι εκβολές του και ολόκληρη η περιοχή ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών Φύση 2000 (Natura 2000) και όπως βρεθεί εκεί θα καταλάβει το λόγο. Στην περιοχή υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα που δημιουργούν αυτό το φυσικό κάλλος. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι «Πηγές του Αχέροντα» που αποτελούν κυριολεκτικά ποίημα της φύσης και κάνουν τον επισκέπτη να μην θέλει να φύγει από εκεί. Το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα που βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος είναι ένα μέρος που αξίζει επίσης να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε από κοντά.


Στην έξοδο των Στενών του Αχέροντα κάτω από τα χωριά του Σουλίου βρίσκεται το χωριό Γλυκή, ένα από τα πιο δημοφιλή στην περιοχή για διαμονή και οργάνωση των δραστηριοτήτων σας. Στο ιστορικό χωριό θα βρείτε οργανωμένες μονάδες διαμονής και μπορείτε να ρωτήσετε τους ντόπιους για τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε οι οποίες θα σας μείνουν αξέχαστες. Πολλοί επισκέπτες χρησιμοποιούν το χωριό ως ορμητήριο για τις εκδρομές τους. Εξάλλου πολύ κοντά βρίσκονται και οι παραλίες για τους λάτρεις της θάλασσας…


Από πεζοπορία και ράφτινγκ μέχρι διάσχιση φαραγγιού για τους πιο τολμηρούς η περιοχή του Αχέροντα ενδείκνυται για όσους θέλουν να περάσουν μερικές μέρες περιπέτειας στην παρθένα φύση. Υπάρχουν διαδρομές διαφόρων δυσκολιών για πεζοπορίες ενώ η διάσχιση του φαραγγιού θέλει καλύτερη φυσική κατάσταση. Διαφορετική και πολύ όμορφη είναι και η βόλτα με αλογάκια… Το σημαντικό είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσο μυημένοι είστε στις δραστηριότητες της φύσης σίγουρα θα βρείτε κάποια που να μπορέσετε να κάνετε και να την απολαύσετε!



Print Friendly and PDF

Traveling together